Et WordPress plugins kan bruges til alt lige fra mindre ændringer i hjemmesidens design, til tilføjelser i sidens funktionalitet som fx afsending af e-mails, eller håndtering af booking.

Fordelen ved at lave et plugin fremfor blot at ændre i dit temas functions.php, er at pluginet vil virke uanset hvilket tema du benytter. Du kan med andre ord skifte tema så ofte du vil, og funktionaliteten vil stadig virke. Det er derfor ikke altid nødvendigt at lave ændringerne i et selvstændigt plugin, hvis ændringen er grundet en speciel funktion i temaet.

Lav dit første plugin

For at lave et plugin til din WordPress hjemmeside skal du lave en mappe under /wp-content/plugins/med navnet på dit nye plugin – i dette eksempel kalder vi mappen for mit_foerste_plugin. Inde i mappen opretter vi en PHP-fil kaldet mit_foerste_plugin.php og tilføjer følgende linjer til dokumentet:

<?php
/*
Plugin Name: Mit første plugin
*/
?>

Tillykke – du har nu lavet dit første WordPress plugin! Dit plugin kan ikke noget endnu, men du kan allerede nu gå ind i din back-end og aktivere dit nye plugin.

Herfra er det kun fantasien der sætter grænser for, hvad du kan gøre med dit nye plugin.

Når du navngiver dit nye plugin skal du være opmærksom på, at kalde dit plugin et unikt navn, hvor sandsynligheden for at du installerer et plugin med samme mappe-navn er mindre. Det kunne fx være kreer_bookingsystem i stedet for blot bookingsystem.